Hoppa till sidans innehåll

Stockholm överklagar till RIN

12 SEP 2020 20:47
Efter semi-finalerna förra helgen protesterade Stockholm mot att Sölvesborg använt en okvalificerad spelare. Ett ärende som vi nu driver hela vägen till Riksidrottsnämnden (RIN)
  • Uppdaterad: 12 SEP 2020 20:47

Efter de två förlusterna mot Sölvesborg förra helgen, lördag 5 september, protesterade Stockholm till förbundets Juridiska kommitté (JK), mot Sölvesborgs användande av en spelare som under säsongen representerat det holländska laget Sillicon Storks. Senaste matchen för det holländska laget spelade han så sent som tisdagen 1 september och protesten gäller att ingen övergång är gjord till Sölvesborg efter att spelaren har representerat den holländska föreningen.

Läs protesten här (pdf)

SBSFs juridiska kommitté beslutade i onsdags att avslå protesten med motiveringen

”Det är klarlagt att Spelaren har spelat flera matcher för Silicon Storks i den holländska ligan, att han är licensierad för Sölvesborg och har spelat flera matcher för Sölvesborg i Elitserien att Sölvesborg inte har medverkat till någon övergång till Silicon Storks samt att Spelaren inte har begärt någon form av tillstånd för att spela i den holländska ligan.

JK konstaterar att Spelaren uppfyller kraven enligt tävlingsbestämmelserna för att spela i Elitserien. Han har begått ett allvarligt fel när han valt att också spela för en utländsk klubb utan att vidta de åtgärder som krävs för en giltig övergång . Det är dock inte en överträdelse som innebär att han är att betrakta som en otillåten spelare enligt tävlingsbestämmelserna.
Det har inte funnits skäl för Sölvesborg att på nytt göra honom spelklar för klubben.”

Enligt JKs utredning framkommer det även att Sölvesborg inte vetat om att spelaren spelat utomlands under säsongen.

Läs JKs beslut här (pdf)

Vår tolkning av JKs beslut blir, att vi som förening kan låta våra spelare representera vilka föreningar de vill under säsongen, bara vi har licensierat dem och inte vet om att de representerar en annan förening. Det kan komma att leda till en massa spännande inhopp under nästa säsong och vi får föreningar som inte vet om vad deras spelare gör och inte gör.

Vi hävdar dock fortfarande att användandet av Spelaren strider mot våra gemensamma Tävlingsbestämmelser (TB) som vi föreningar har att förhålla oss till och att JKs beslut strider mot reglerna, då ingen övergång är gjord till Sölvesborg.

Därför överklagade vi beslutet till Förbundsstyrelsen i onsdags, med motiveringen att JKs beslut är i strid med våra TB.

Läs vårt överklagande här (pdf)

Förbundsstyrelsen beslutade i torsdagskväll att även de avslå vår protest med motiveringen:

”Styrelsen vill förutom den motivering som JK lämnat framhålla att enligt § 5.16 ska en spelare som önskar spela utomlands göra en regelrätt övergång som godkänns av sin moderförening, SBSF och WBSC Europe. Någon sådan har aldrig gjorts varvid vi anser att spelaren fortfarande tillhör sin svenska förening. Därmed kan vi inte belasta spelarens svenska förening med kravet att han skall göra en övergång enligt TB § 5.17.”

Läs Förbundsstyrelsen beslut här (pdf)

Till skillnad från JK, hänvisar Förbundsstyrelsen till paragrafer i TB i sitt beslut.

Vår tolkning av Förbundsstyrelsen beslut är att två fel av en medlem tar ut varandra och blir ett rätt för föreningen. Eftersom spelaren först missat att följa våra regler att söka övergång när han valt att spela utomlands, kan han bryta mot nästa regel när han kommer tillbaka efter att ha representerat en annan förening och behöver då inte söka övergång heller utan bara spela på som om inget hänt.

Vem vet vad beskedet på en övergång tillbaka till Sverige blivit om den sökts i enlighet med reglerna, förhoppningsvis avslag eftersom datum för sista övergång hade passerats.

Eftersom vi anser att även förbundsstyrelsens beslut är i strid med gällande regler, har vi under fredagen valt att överklaga till Riksidrottsnämnden (RIN).

Innan ärendet tas upp hos RIN måste prövningstillstånd ges, och prövningstillstånd får meddelas endast

  • om det förekommit grov formfel vid handläggningen av ärendet, eller
  • om beslutet är fattat i strid med eller utan stöd i gällande regler.

Formfel anser vi inte har begåtts, utan vi anser att besluten är tagna i strid med och utan stöd av våra gällande regler (TB).

Eventuella frågor i ärendet hanteras av föreningens ordförande Yvonne Claesson

Skribent: Stockholm BSK
E-post: This is a mailto link

Det här är baseboll:

 

Gilla oss på facebook:

Stockholm BSK i samarbete med:

 

 

 

MZ-plåt

 

 

 

 

 

En spänn om dan 

 

 

Banner_VK

 

 

Ange alt-text här.

 

MLB.com

 

Ange alt-text här.

Postadress:
Stockholms BSK - Baseboll och Softboll
Claesson, Tidagränd 8
12844 Bagarmossen

Kontakt:
Tel: +46736970142
E-post: info@stockholmbasebo...

Se all info