Hoppa till sidans innehåll

Förslag till ändringar av TB

04 OKT 2020 10:11
30 september var sista dagen att skicka in förslag på förändringar av vår Tävlingsbestämmelser inför säsongen 2021. Här kommer de synpunkter Stockholm skickat in.
  • Uppdaterad: 04 OKT 2020 10:11

Följande förslag till förändringar, med motiveringar, har skickats in till tävlingskommittén, finns det föreningar som håller med, eller tycker annorlunda föreslår vi att ni hör av er till TK (This is a mailto link) och framför dem. För att det ska ligga tyngd bakom åsikterna föreslår vi att det kommer samlade svar från föreningar och inte medlemmar som skickar in utan återkoppling med vad föreningen tycker.

Dagens tävlingsbestämmelser går att läsa på SBSFs hemsida https://www.baseboll-softboll.se/viarbetarmed/Idrottsjuridik/tavlingsbestammelser/

§ 3.08
I juniorserien får föreningens elitserielag inte medverka i slutspel ifall juniorlaget lämnar WO.
Skärpa det här kravet för att se till att kravet på juniorlag efterföljs till maximal styrka utav elitserieklubbarna.

§ 3.13
För att få delta i elitserien måste föreningen ha ett juniorlag och ett U15 lag. Detta gäller basebollen.
Vi behöver stärka den här regeln då vi ser att i dagsläget finns det väldigt få föreningar (4 st) som faktiskt har ett eget U15 lag. Resten är i samarbete med andra föreningar. Vi behöver komma framåt i utvecklingen och driva på/tvinga att alla föreningar har egna U15 lag, för att säkerställa vår tillväxt inom svensk baseboll. Speciellt sett ur elitserie perspektiv bör egentligen kravet kunna ställas att man ska ha ett lag i varje åldersgrupp (likt de krav amerikanska fotbollsförbundet har).
På sikt kanske inom 5 år? För att bedriva vuxenverksamhet måste föreningen ha ett U15 lag.

§ 3.19
RIG/NIU/LIU lag bör ej delta i seriespel då det inte längre går att schemalägga dessa matcher annat än på helger vilket ställer till det i serieläggningen för serierna då lag får stå över helger vilket inte är bra.
Matchtillfällen bör självklart hittas för dem men inte i seriespel och inte på helger.

§ 5.09 användning utav utländsk spelare
2. I en tvåmatchserie får icke hemmafostrad pitcher användas i sammanlagt 6 innings.
Samma ändring på punkt 3-5.

§ 5.10 Hemmafostrade spelare
Ändra till max tre icke hemmafostrade spelare i lineupen, inklusive DH.

§ 5.16 och 5.17
Ändra skrivningen från "Svensk spelare" till "Svensk medborgare" för vi tror det var det vi avsåg med regeln. Eftersom 5.09 säger att alla europeiska spelare klassas som svenska spelare i TB, gäller skrivningen om dessa övergångar även dem och de kan komma och gå fritt under året.

§ 10.01
Allmänt om domares befogenheter. Då kvalitén på planer och skötsel kring detta innan och mellan matcher sjunker så föreslås att domare ges befogenheter att bedöma en plan icke spelbar varpå hemmalaget har 20 minuter på sig att få i ordning planen eller förlora matchen med 0-9 samma som i protest. Koppla till 11.04

§ 11.04
Inför en kommitté som säkerställer kvalitén på planerna som används då de flesta är av bristande kvalité

§ 15.2 kriterier
Öka kriterierna till skillnad från det som står i heatstat då antalet innings för t.ex. pitching är väldigt lågt i dagsläget.

Övrigt

  • Se över våra övergångsbestämmelser och säkerställer att täppa till kryphålen. Borde det inte stå att spelaren och föreningen är ansvariga för att bestämmelserna kring övergångar följs?

  • Se över möjligheten att delta med flera lag inom regionserien utan att låsa spelarna till respektive lag. Vi har i dagsläget lyxproblemet att vi har så många spelare i vårt regionslag att vi skulle kunna ställa upp med två lag, för att låta så många som möjligt spela så mycket som möjligt, men problemet uppstår om vi måste låsa spelare till ett av lagen, då finns risken att vi inte klarar säsongen. Lagen har ingen möjlighet att avancera i seriesystemet, utan skulle vara för att skapa fler matchtillfällen.

  • Det borde finnas något som talar om vilken klubb spelare som spelar både baseboll och softboll tillhör. De är ju licensierade för en klubb, vilken man då tillhör, inte båda vad vi vet. Den klubb som äger licensen bör ju informeras om att spelaren spelar även i en annan klubb fast i vår andra gren. Det borde anmälas till SBSF på något sätt så man kan ha koll.

  • Ge domarna i uppdrag att se till att klädkoder mm ( Inga coacher i baseboll i shorts) och andra kringbestämmelser följs! Vi har ju inga TC på matcherna så vem ska annars göra det.
Skribent: Stockholm Baseboll
E-post: This is a mailto link

Det här är baseboll:

 

Gilla oss på facebook:

Stockholm BSK i samarbete med:

 

 

 

MZ-plåt

 

 

 

 

 

En spänn om dan 

 

 

Banner_VK

 

 

Ange alt-text här.

 

MLB.com

 

Ange alt-text här.

Postadress:
Stockholms BSK - Baseboll och Softboll
Claesson, Tidagränd 8
12844 Bagarmossen

Kontakt:
Tel: +46736970142
E-post: info@stockholmbasebo...

Se all info