Hoppa till sidans innehåll

OS firande på Gärdet!

30 MAJ 2012 15:27
Vågar du ta chansen att prova på en av världens största och roligaste idrotter, nämligen baseboll och softboll!
  • Skapad: 30 MAJ 2012 15:27

Kom till Svenska mästarna 2011, Stockholm baseboll och softboll klubb på Gärdet den 9 juni mellan kl 11-16 och prova på att slå eller att kasta och fånga med boll och handske. Tjej eller kille, ung eller gammal, spelar ingen roll, alla är välkomna. Här kan du också titta på när våra ungdomar spelar match.

 

Basebollens historia i Sverige - sedan 1912

 basebollhistoria

Det första bildbeviset på att baseboll spelats i Sverige finns från 1904, där Göteborgs-Postens bildarkiv redogjorde för basebollspel på Heden.
Göteborgs Basebollklubb bildades senare i Landala 1915, men blev mest framgångsrikt i bandy där man deltog i Göteborgs serie 1917 och även gick till SM-kvartsfinal 1918, då man tvingades lämna walk over mot Västerås SK eftersom man inte hade råd med tågbiljetterna...

 

Baseboll - vid OS 1912 i Stockholm

1910 bildades Västerås Bäsbollklubb, den första mer livkraftiga basebollklubben i Sverige. Grundare var ASEA-chefen J Sigfrid Edström, som tagit med sig utrustning från tjänseresor i USA. Edström var även av stiftarna till det som senare blev Riksidrottsförbundet, och blev sedermera även IOK-ordförande 1942-1952.

1912 spelades den första officiella basebollmatchen i Sverige. Detta skedde i samband med OS i Stockholm, där Västerås Bäsbollklubb (bildad 1910) mötte ett lag bestående av atleter från USA:s friidrottslandslag. Trots några inlånade spelare föll Västerås med 3-13 inför publiken på Östermalms IP, den 15 juli 1912.

Från början var meningen att matchen skulle spelas 10 juli - men på begäran av USA:s Olympiska Kommitté flyttades matchen och den massiva marknadsföringen gick om intet.

Dagen efter spelades ytterligare en uppvisningsmatch, mellan två amerikanska lag där den blivande proffsspelaren Jim Thorpe deltog, Thorpe tog OS-guld i tiokamp samma dag som den första matchen spelades och kunde därför inte vara med då. Han spelade sedermera sex säsonger i proffsligan i USA.

 

Västerås fortsatte sitt spelande, och hade uppvisningsmatcher i och omkring Västerås de kommande åren, åtminstone till 1920. Bland annat mötte man ett lag från Bethlehem Steel Corporation, och ett antal fotbollslag från USA som besökte Sverige för både fotbolls- och basebollmatcher, samt ett lag från Stockholm.

 

 

För att läsa mer om Arena 2012 Stockholm besök www.arenastockholm2012.se

Skribent: Stockholm Baseboll

Det här är baseboll:

 

Gilla oss på facebook:

Stockholm BSK i samarbete med:

 

 

 

MZ-plåt

 

 

 

 

 

En spänn om dan 

 

 

Banner_VK

 

 

Ange alt-text här.

 

MLB.com

 

Ange alt-text här.

Postadress:
Stockholms BSK - Baseboll och Softboll
Claesson, Tidagränd 8
12844 Bagarmossen

Kontakt:
Tel: +46736970142
E-post: info@stockholmbasebo...

Se all info